Zwolle confronteert jongeren met gedrag

Ook de gemeente Zwolle gaat samen met de politie jongeren confronteren met beelden van hun gedrag van het moment dat ze dat dronken zijn. Dat schrijft het college in reactie op schriftelijke vragen van de ChristenUnie. Gemeenteraadslid Johannes de Vries vroeg het college om het project, waarmee in Amersfoort al goede resultaten behaald zijn, ook in Zwolle te starten.

Vandaag, tijdens Bevrijdingsdag, lopen agenten voor het eerst met een bodycam op hun lichaam. Jongeren bij wie alcoholmisbruik in het spel is, worden door hen gefilmd. De jongere en zijn/haar ouders worden later op het bureau verwacht om gezamenlijk de opnames te bekijken.

Raadslid De Vries: “Voor het effectief terugdringen van alcoholmisbruik is de inzet van ouders, onderwijs, verkopers van alcohol én de lokale overheid en politie nodig. Daarom willen we dat ook de gemeente Zwolle bij blijft dragen aan een gezonde ontwikkeling van jongeren. In het belang van hun toekomst en daarmee ook de toekomst van de stad.”

Uit onderzoek van de GGD in de regio Zwolle blijkt onder meer dat de hoeveelheid die door jongeren wordt gedronken stijgt. Bingedrinken – het drinken van vijf of meer glazen alcohol per gelegenheid –, regelmatig dronken zijn en een alcoholintoxicatie wordt steeds ‘normaler’. De gemiddelde leeftijd van jongeren met een alcoholintoxicatie lag in 2015 op 16 jaar – twee jaar jonger dan de vastgestelde ‘alcoholleeftijd’. Vorige week luidde de politie in Zwolle nog de noodklok over drankgebruik tijdens Koningsdag.

Het project met de naam ‘De Confrontatie’ heeft in Amersfoort al de nodige successen opgeleverd. Het Trimbos Instituut onderzocht de resultaten en concludeert dat deze aanpak werkt; jongeren veranderen hun alcoholgebruik door beter zicht te hebben op de gevolgen daarvan. In Zwolle wordt het project als pilot gestart: gemeente en politie hebben afgesproken een jaar lang proef te draaien en daarna te evalueren.

One Thought to “Zwolle confronteert jongeren met gedrag”

  1. Klaas Jan

    Een goede zaak lijkt mij. Al hoop ik wel dat men bij de Zwolse politie niet de fout maakt om de beelden te verkopen aan een omroep of deze zomaar op internet plaatst. De ervaring leert dat de politie in Rotterdam deze beelden wel eens plaatst, wat de noodzaak of de toegevoegde waarde daarvan is? Ik stoor mij altijd aan de uitzendingen van Wegmisbruikers, dat men laat zien van verkeerd gedrag tot daar aan toe. Maar het uitzenden van het uitschrijven van de boete…… Is enkel leuk voor de omroep, de dader wordt zo dubbel gestraft. Uitzonderingen in geval van ernstige ongeregeldheden waar de dader is ontkomen daargelaten, moeten natuurlijk wel gedeeld worden. Misschien kan de politie of de gemeente daar wat meer duidelijkheid over verschaffen?