EWRC 2024

Sandra Oldengarm

Wat is het belang van de regio in Brussel? Wat kunnen we als Regio Zwolle in Brussel halen én brengen? Op welke manier kan Regio Zwolle Europees beleid beïnvloeden en in het Europese netwerk navigeren en gekend worden? Om deze vragen te beantwoorden bracht een delegatie van Regio Zwolle een werkbezoek aan Brussel tijdens de Europese Week van de Regio’s en Steden 2024 (EWRC). Tijdens de EWRC staan de Europese regio's en steden in de spotlights.

Het EWRC-programma van Regio Zwolle programma bood een waardevolle mix van eigen inhoudelijke sessies, maar ook netwerkevenementen met Europese beleidsmakers en –experts, en Nederlandse partners. Het bezoek aan Brussel begon op maandagavond met het Regio Zwolle-diner, een krachtig startmoment waarin voorzitter Peter Snijders het belang benadrukte van onze aanwezigheid in Brussel. Gastspreker Jasper Nagtegaal van Publyon maakte de delegatie warm voor de komende dagen en schetste kansen voor Regio Zwolle in het Brusselse speelveld. Het aantreden van de nieuwe Europese Commissie en de recente Europese verkiezingen bieden mogelijkheden om voor Regio Zwolle belangrijke thema's te agenderen en om ons Europese netwerk te versterken.

Dinsdag 8 oktober

Dinsdag 8 oktober stond in het teken van het door onszelf georganiseerde inhoudelijke programma. De dag startte met plenaire sessies geleid door Tristan Schyns van de Nederlandse Permanente Vertegenwoordiging bij de EU en Luuk Heijlman van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die belangrijke inzichten deelden over de koppeling tussen Europese en Nederlandse politieke trends en de rol van regio's in de Brusselse lobby. Zo leeft de sterke behoefte in Brussel om te leren van regio's, omdat het in Brussel bedachte beleid uiteindelijk ook in de regio's landt.

Vervolgens verdiepte de delegatie zich in drie thematische break-out-sessies, waarbij er inhoudelijke gesprekken plaatsvonden met Europese experts over landbouw, arbeidsmarkt/vaardigheden en klimaatadaptatie. Deze sessies brachten de kennis van Europese beleidsmakers en de behoeften van onze regio samen. Gijs Schilthuis (DG-Landbouw), Koen Nomden (DG-Werkgelegenheid) en Twan van Erp (DG-Milieu) deelden hun expertise en gingen in gesprek met onze bestuurders over concrete kansen zoals het samenwerken in Europese netwerkverbanden bijvoorbeeld de North Sea - Baltic Corridor. En uitdagingen, zoals het ‘Europees denken’ na terugkomst uit Brussel vasthouden.

Woensdag 9 oktober

Woensdag 9 oktober stond in het teken van afronding en reflectie. Naast een netwerkbijeenkomst met de Nederlandse EU-ambassadeur en vertegenwoordigers van het Europees Comité van de Regio’s, werd er een officiële EWRC-sessie georganiseerd over Regionale Innovatie Valleien waarin de kracht en kansen van regio’s op het gebied van innovatie en ondernemerschap werd besproken. Dit is voor Regio Zwolle interessant, omdat drie van onze provincies (Drenthe, Gelderland en Overijssel) afgelopen juni zijn uitgeroepen tot Regionale Innovatievallei: dit is een programma van de nieuwe Europese Innovatieagenda om het innovatiepeil en daarmee het Europese concurrentievermogen te verstevigen. Dit laat de kracht van de regio zien, want als het regionaal goed gaat, dan brengt dit een waardevolle bijdrage aan Europa als geheel.

Met dit intensieve programma tijdens de EWRC van 2024 heeft Regio Zwolle belangrijke stappen gezet om haar positie in Europa te versterken. Het bezoek benadrukte niet alleen de noodzaak van zichtbaarheid in Brussel, maar ook de waarde van een sterke lobby om Europese besluiten gunstig te laten uitwerken voor onze regio. Regio Zwolle kijkt terug op een waardevolle ervaring, vol nieuwe inzichten en kansen voor de toekomst in Europa.

Regio Zwolle stapt door!

Wij danken alle betrokkenen voor hun inzet en bijdrage aan dit geslaagde bezoek.

De laatste ontwikkelingen

De Economic Board Regio Zwolle heefteen nieuwe voorzitter: Jelle Weever. Jelle Weever is directeur van het familiebedrijf Weever Groep uit Kampen. Na zijn periode als voorzitter van MKB-Nederland Regio Zwolle ziet Weever dit als een mooie nieuwe uitdaging en en kans om zijn inzet voor de regionale economie voort te zetten.
De Economic Board ziet dat de opgave aan aandacht wint in de regio. De komende 10-15 jaar hebben we nog belangrijke keuzes te maken over het benutten van ruimte en de locaties waar bedrijven zich kunnen vestigen.

Bekijk alle nieuwsberichten

Ontdek het laatste nieuws en de ontwikkelingen van Regio Zwolle.