Internationale handel onder druk? Ook Regio Zwolle moet blijven exporteren

Jelle Weever
17
April
2025

Het nieuws dat Donald Trump brede importheffingen invoert, zorgt voor onrust op wereldmarkten. Ook in Nederland. Op het eerste oog lijkt de impact op de economie van Regio Zwolle mee te vallen. Onze regio exporteert relatief weinig naar de Verenigde Staten – slechts zo’n 4 à 6% van onze totale export. Ter vergelijking: Duitsland is goed voor een kwart. De komende tijd gaan we zien hoe de impact van de heffingen zich ontwikkelt.

Internationale handel is geen luxe, het is noodzaak. En niet alleen voor grote multinationals, ook voor het mkb. Recent publiceerde het CPB een rapport over de rol van Nederlandse bedrijven in internationale productieketens. De conclusie is helder: bedrijven die meedoen aan internationale handel hebben een hogere arbeidsproductiviteit. Dat is precies waar onze regio op inzet. Wie inzet op innovatie, slimmer werken en economische groei, kan niet om export heen.

Wel zijn er verschuivingen gaande: de Brexit, valutakoersen, geopolitiek en nieuwe regelgeving. Wat vandaag een betrouwbare partner lijkt, kan morgen ineens een dure of risicovolle keuze zijn. Diversificatie van markten is dus cruciaal.

Een schoolvoorbeeld van zo’n strategisch belangrijke regio is Noordrijn-Westfalen. Deze Duitse deelstaat is niet alleen onze grootste handelspartner, maar ook een logistiek knooppunt van Europese betekenis. Afgelopen week bezocht ik met een regiodelegatie Duisburg – de grootste binnenhaven van Europa –, om te bouwen aan een duurzame handelsrelatie. Ook werden we bijgepraat over de waarde van multimodaal transport. De regio Zwolle bezit de potentie om uit te groeien tot een nog veel belangrijker logistiek knooppunt dan ze nu al is. Hebben we het lef om de volgende stap te zetten en door te pakken met de verbreding van de sluis bij Kornwerderzand en een railterminal? Duisport volgt dit met grote belangstelling. Verder sprak ik recent, op uitnodiging van gedeputeerde Hoogland, met de ambassadeur van Engeland. Dat gesprek maakte duidelijk hoeveel onbenut potentieel er ook in het VK ligt.

Internationale spanningen mogen ons niet verlammen. Juist nu moeten we investeren in handel, in samenwerking en in slimme toeleveringsketens. Voor ondernemers betekent dit: herzie je ketens, onderzoek alternatieve markten en zet export hoger op je agenda. Tegelijk is het van belang dat ondernemers zich goed laten informeren. Handelsakkoorden, douaneregels en financieringsopties verschillen per land. Goede voorbereiding voorkomt verrassingen en vergroot de kans op succes. Daarin kunnen regionale exportadviseurs zoals Kennispoort Regio Zwolle en OostNL een waardevolle rol spelen. Samen versterken we zo onze economische slagkracht over de grens.

Export is geen bijzaak. Het is een bouwsteen voor brede welvaart. Mijn observatie is dat er dichtbij huis veel kansen liggen. Gezien de veranderde wereldmarkt, moeten we daar naar mijn mening meer de focus op leggen. In september spreken we erover in de Economic Board. Laat deze column een prikkel zijn om het gesprek binnen je organisatie aan te gaan.

Wil je graag meer weten?

Jelle Weever

De laatste ontwikkelingen

Al twee jaar balanceert de economie van Regio Zwolle, net als landelijk, iets boven de nullijn. Het groeimodel dat ons welvaart heeft gebracht loopt tegen zijn grenzen aan.
Minister Eddy van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bracht vandaag een werkbezoek aan de Regio Zwolle. Tijdens het bezoek werd de minister geïnformeerd over de innovatieve aanpak en intensieve samenwerkingen in de regio, gericht op een leven lang ontwikkelen, met bijzondere aandacht voor de technische sectoren.

Bekijk alle nieuwsberichten

Ontdek het laatste nieuws en de ontwikkelingen van Regio Zwolle.