Ondernemen en samenwerken zit in ons DNA. We denken én doen buiten de grens van individuele organisaties. Daarom kiezen hogeschool Windesheim en de Universiteit Twente ervoor om in en met Regio Zwolle de samenwerking op het gebied van onderwijs en onderzoek te intensiveren. Dit jaar is er een programmateam aangesteld, zijn er kansen verkend voor het verbeteren van de doorstroom, zijn er diverse inhoudelijke collega’s aangehaakt op de thema’s maakindustrie, klimaatadaptatie, health en energietransitie en zijn mooie eerste resultaten behaald. In deze nieuwsupdate vertellen we je meer!
Krachten bundelen om maakindustrie te versterken
Wat als drie partijen dezelfde vragen willen stellen aan bedrijven in de regio? Dan is het logisch én efficiënt om dat samen te doen. Tijdens een matchingsessie over de samenwerking tussen Windesheim, de UT en Regio Zwolle in oktober legden onderzoekers Aart Schoonderbeek (Windesheim), Sebastiaan Thiede (Universiteit Twente) en Joost Sterenborg (Perron038) de link tussen een van hun uitdagingen. Drie individuen met een eigen opgave, maar met overlap in de doelgroep en het onderwerp: Smart Industry. Daarom trekken ze samen op en organiseerden ze een workshop voor bedrijven in de maakindustrie. Lees verder »
Studenten Universiteit Twente werken aan ‘Zwolle 2024’
Studenten van de Bachelor Civil Engineering (55) en de Master Spatial Engineering (15) werken aan het project 'Zwolle 2024''. In afstemming met de gemeente Zwolle wordt de gebiedsontwikkeling van drie stadsdelen uitgewerkt, waarbij klimaatadaptief wonen, werken en leren centraal staat. De uitkomsten van dit project worden op 25 april 2024 tijdens een symposium op de UT gepresenteerd: meer informatie volgt in januari.
Door- en wisselstroom aanjagen
Steeds meer opleidingen van de UT en hogeschool Windesheim hebben onderling contact. Een positieve ontwikkeling met naar verwachting meer ingedaalde pre-masters tot gevolg. In dit kader zijn collega’s van de UT en hogeschool Windesheim op 12 december samen naar Utrecht geweest voor een landelijke bijeenkomst van de VH en de UNL. De collega’s hebben hier veel kunnen leren van andere instellingen. Het bezoek heeft onder andere opgeleverd dat er een gezamenlijke voorlichting voor vwo-leerlingen wordt opgezet. In januari gaan de betrokkenen verder met dit project.
Om door- en wisselstroom aan te jagen speelt zichtbaarheid een belangrijke rol. Hogeschool Windesheim was daarom op 16 november aanwezig op de master open dag van de UT met het aanbod aan hbo-masters in het domein Techniek. Een mooie eerste stap om de samenwerking richting studenten en professionals zichtbaar te maken. In maart zal hogeschool Windesheim opnieuw aanwezig zijn bij de open dag op de UT.
What’s next?
Deze bestaande én nieuwe activiteiten krijgen een plek op roadmaps die momenteel door het programmateam ontwikkeld worden. Deze roadmaps voor de thema’s maakindustrie, klimaatadaptatie, health en energietransitie laten zien welke activiteiten er op korte, middellange en lange termijn uitgevoerd en ontwikkeld worden om de samenwerking te versterken.
Wil je meer informatie of heb je vragen over de samenwerking tussen Windesheim, Universiteit Twente en Regio Zwolle? Neem contact op met Marius Woldberg.