Regio zoekt ruimte voor regionale economie 2040
Regio Zwolle is een welvarende regio die richting 2040 wil inspelen op de veranderende economie en de ruimtevraag van onze ondernemers die daaruit voortvloeit. Voor een welvarende regio is het essentieel dat er ook ruimte blijft voor werk, ondernemerschap en innovatie. Bedrijventerreinen maken innovatie en vernieuwing mogelijk, bieden ruimte om bij te dragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen, creëren werkgelegenheid voor een groeiende bevolking en kunnen door slimme clustering bijdragen een goede ruimtelijke ontwikkeling van de regio.
Bestuurders van de provincies Drenthe, Overijssel, Flevoland en Gelderland en de 22 gemeenten van Regio Zwolle hebben met partners en ondernemers gewerkt aan een Ruimtelijk Economische Bouwsteen 2040 (REB2040).Dit proces vloeit onder andere voort uit de Meerjarige Agenda Regio Zwolle2024-2028.
Het REB2040 beveelt aan om ruimte te zoeken voor de clustering van grootschalige bedrijvigheid om daarmee: a) doorgroei van bestaande bedrijven te kunnen faciliteren, b) in te spelen op de veranderopgave binnen de economie, c) regionale terreinen te ontwikkelen om te komen tot sterke clusters en optimaal gebruik van schaarse ruimte. Nut en noodzaak voorruimte voor grootschaligheid is vooral gelegen in het faciliteren van de lokaal en regionaal zittende bedrijvigheid. Het is noodzakelijk om kwalitatieve economische groei en ontwikkeling van ons MKB mogelijk te maken. Transities zoals circulariteit, energie en digitalisering vragen daarnaast extra ruimte de komende jaren.
Naast ruimte voor grootschaligheid is het ook noodzakelijk te investeren in kennis en innovatie. Dit richt zich op het creëren van innovatie producten en diensten cruciaal voor het behoud en versterken van de lokaal/ regionale economie. Daarbinnen zijn innovatiemilieus of kennislocaties essentieel.
De partners onderkennen inmiddels de urgentie om de opgaven rond grootschalige bedrijfsvestigingen en innovatiemilieus uit de REB2040 te agenderen en in gezamenlijkheid verder te verkennen. De overheden, onderwijsorganisaties en ondernemers in de Economic Board Regio Zwolle onderschrijven dit eveneens in een advies dat voor de zomer verscheen (zie adviesrapport).
De Ruimtelijk Economische Bouwsteen 2040 Regio Zwolle (REB2040) vormt het vertrekpunt voor verdere dialoog. De klankbordgroep Raden en Staten van Regio Zwolle werd vrijdag 13 september geïnformeerd. De REB2040 is ook de economische inbreng voor de ruimtelijke afwegingen in onder andere gemeentelijke en provinciale omgevingsvisies. Daarnaast spraken de portefeuillehouders economie van gemeenten en provincies af om de aanbevelingen gezamenlijk verder te verkennen, wetende dat het een langjarig commitment vraagt om uiteindelijk gezamenlijk ruimte te ontwikkelen voor onze regionale economie van 2040.