Kees Praamstra en Corné Paris blikken terug op 15 jaar Regio Zwolle
“Als het in Zwolle regent, druppelt het bij ons,” zei men in Meppel al jaren geleden. In 2009 groeide het besef dat alle gemeenten en provincies rondom Zwolle belang hadden bij een goed functionerend regionaal hart. Kees Praamstra, vanaf het eerste uur secretaris van Regio Zwolle, en Corné Paris, accounthouder uit Overijssel sinds 2014, blikken terug.
De eerste stappen
Aan het einde van de jaren negentig kruisten de wegen van Kees en Corné elkaar voor het eerst rondom Apeldoorn. Kees werkte toen als hoofd Economische Zaken voor de gemeente Deventer en Corné als directeur Ruimtelijke Ordening in Apeldoorn. Samen werkten ze aan een plan voor de ruimtelijke ontwikkeling van de Stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen.
Later werd Kees programmanager van Zwolle-Kampen Netwerkstad, de voorloper van Regio Zwolle. “Daar raakten we tien jaar later opnieuw betrokken,” vertelt hij.

Zwolle als economisch hart
Zwolle speelt als centrumstad een cruciale rol in de regio. Onderzoeker Jan Brouwer noemde het ooit een "economische brandhaard". Dankzij het kruispunt van acht spoorlijnen en de aantrekkingskracht van onderwijs, werk en zorg fungeert Zwolle als spil voor een groot gebied.
“In 2009 organiseerden we een Zwolledag om te inventariseren op welke terreinen samenwerking gewenst was,” legt Kees uit. “Gemeenten uit vier provincies, van Meppel en Dronten tot Hardenberg en Oldebroek, zagen kansen. Daar is de basis gelegd voor Regio Zwolle.”
Succes zonder grenzen
Volgens Kees en Corné ligt het succes van Regio Zwolle in het vermogen om voorbij gemeente- en provinciegrenzen te kijken. “Vanaf het begin bemoeiden vijftien gemeenten zich met thema's zoals bereikbaarheid, onderwijs en economische groei,” vertelt Kees. Later sloten ook de provincies Overijssel, Drenthe, Gelderland en Flevoland aan.
“Regio Zwolle waren we van meet af aan mét elkaar,” zegt Corné. “De burgemeester van Zwolle is voorzitter, zonder discussie. Iedereen zag de voordelen van samenwerken.”
Organische groei
Regio Zwolle begon als overheidssamenwerking, maar groeide snel door de betrokkenheid van ondernemers. Stichting Metropool Regio Zwolle (SMRZ) sloot zich aan en introduceerde kernwaarden: gunnen, groeien, grensontkennend.
“De samenwerking ging verder dan ambtelijke initiatieven,” zegt Kees. “Iedereen met hart voor de regio stapte enthousiast aan boord. Dat enthousiasme werkt als een vliegwiel.”
Van Zwolle naar Den Haag
Regio Zwolle maakte ook landelijk indruk. “Weet je nog dat we met twee bussen naar Den Haag gingen?” lacht Kees. “Met het blaas-hardrockgezelschap Blaze of Glory zorgden we voor reuring bij de Tweede Kamer.”
Corné herinnert zich de proeftuinen die voortkwamen uit het rapport Maak verschil. “Daaruit formuleerden we achttien aanbevelingen richting het Rijk. Sindsdien staat Regio Zwolle landelijk op de agenda.”
Kernwaarde: gunnen
Een opvallend voorbeeld van de samenwerking was de situatie rondom Heerde. “Heerde wilde vanwege haar ligging op de Veluwe ook aansluiten bij de Regio Stedendriehoek,” vertelt Corné. “Maar ze hoefden daarvoor Regio Zwolle niet los te laten. Die flexibiliteit is cruciaal.”
Kees vult aan: “Door de halfjaarlijkse regiobijeenkomsten leerden we lokale parels kennen, zoals de tapijtindustrie in Genemuiden en de vissersmentaliteit op Urk. Dat versterkte de samenwerking.”
Veel bereikt
Kees is inmiddels secretaris-directeur van De Waddeneilanden en Corné gepensioneerd, maar beide volgen Regio Zwolle met plezier. “Vijftien jaar geleden was er niets, nu is het een bloeiende samenwerking,” zegt Kees.
Corné sluit af: “Je kunt veel bereiken in de regio, als je maar over grenzen heen kijkt en samen de schouders eronder zet.”
