Talenten binden en boeien
Aanleiding
In Regio Zwolle willen we graag talenten behouden en aantrekken in een competitieve arbeidsmarkt. Naast aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden is het creëren van een stimulerende werkomgeving en het bieden van een prettige leefomgeving essentieel om talent te binden en boeien. De regio staat echter vooruitdagingen, waaronder een tekort aan huisvesting voor studenten en werkenden, onvoldoende aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven, en een minderaantrekkelijk vestigingsklimaat.
Het programma richt zich op drie cruciale voorwaarden: wonen, werken en leven. Om deze uitdagingen aan te pakken, worden vier pijlers geïmplementeerd. Ten eerste wordt talentontwikkeling en -behoud gestimuleerd door samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven te faciliteren en de transitieopgaven te koppelen aan het opleiden van nieuwe studenten. Ten tweede wordt actief ingezet op het arbeidsmarktecosysteem voor jongeren, met als doel iedere jongere te voorzien van een overstap naar een vervolgopleiding of werk.
Daarnaast omvatten twee ruimtelijke pijlers het ontwikkelen van een uitvoeringsstrategie voor groei in woningen en arbeidsplaatsen, met aandacht voor huisvesting, mobiliteit en voorzieningen. De programma’s binnen Ruimtelijke Ontwikkeling geven verdere invulling aan deze pijlers. Het programma ‘talenten binden en boeien’ streeft naar een integrale aanpak om Regio Zwolle aantrekkelijker te maken voor talent en de talentontwikkeling te bevorderen.
Doelstellingen programma 2024-2025
Om de ambities van de meerjarige agenda te realiseren. Werkt dit programmaonderdeel in 2024-2025 aan de volgende doelstelling: ‘Samen werken aan talent door een talentontwikkelingsprogramma met aandacht voor de versteviging van de samenwerking onderwijs-arbeidsmarkt, vergrote aandacht voor jongeren en jeugdwerkloosheid en realiseren aantrekkelijk vestigingsklimaat voor studenten en inwoners.
Activiteiten 2024-2025
Ten behoeve van talenten binden en boeien, zetten we in op:
- Samenwerken met betrokkenen: regulier en niet-regulier onderwijs;
- Creëren van onderzoeks- en stageplaatsen voor studenten die meewerken in onderzoeksprogramma’s op het snijvlak voor de transities voor economie en of gekoppeld aan innovatiehubs;
- Het opzetten van een extra honneurs- en begeleidingsprogramma. voor studenten die zich voor ten minste twee jaar verbinden aan de regio.
- Realiseren van een platform waarop mkb-bedrijven zich kunnen presenteren aan studenten (voor studieopdrachten, maar ook als potentiële werkgever).
- Met gemeenten gesprekken voeren over voldoende studentenhuisvesting als fysieke randvoorwaarde voor het binden van jong talent.
- Met andere regio’s in gesprek over de gezamenlijke aanpak om nu en ik de toekomstaantrekkelijk te zijn voor aanwezig en nieuw aan te trekken talent.
Samenwerkingen
Andere programma's binnen Economie & Arbeidsmarkt
Feiten en cijfers
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het project?
Dan kan je terecht bij:
Programmamanager
Alex Bolland
a.bolland@zwolle.nl
Telefoon
+316 11 48 46 50