Vitale kernen en gezonde buurten
Aanleiding
Het programma Vitale Kernen en Gezonde Buurten komt voort uit de uitdaging om de groei in Regio Zwolle op een inclusieve manier te faciliteren, zodat alle inwoners een passende, duurzame en aantrekkelijke woonplek kunnen vinden. De regio staat voor de opgave om tot 2040 in totaal 50.000 woningen te realiseren, waarvan 10.000 tot 17.000 in de kernen (NOVEX-opgave). Deze woningbouw uitdaging komt samen met diverse andere transities, waarbinnen de beschikbare ruimte optimaal benut moet worden.
Een cruciale factor is de klimaatopgave, die een van de grootste uitdagingen vormt voor Regio Zwolle. Daarnaast heeft de transitie van het landelijk gebied grote impact op de vitaliteit van kernen. Het woningaanbod sluit niet aan bij de vraag naar woningen, vanwege de “huishoudensverdunning”. Jongere generaties trekken naar stedelijke gebieden, terwijl dorpen vergrijzen. De leefbaarheid van de dorpen staat bovendien onder druk door een beperkt voorzieningenniveau.
Om als regio vitaal en veerkrachtig te blijven en een goede brede welvaart in de hele regio te behouden, is het noodzakelijk om op andere wijze te kijken naar de kernen en buurten in onze regio. Het programma streeft naar een herstel van de balans tussen stad en land, waarbij de focus ligt op het behouden en versterken van de vitaliteit van kernen en buurten.
Concreet streeft het programma Vitale Kernen en Gezonde Buurten naar het behouden en ontwikkelen van passende, duurzame en aantrekkelijke woonplekken in Regio Zwolle. Het omvat het in kaart brengen van woningprogrammering in relatie tot de Verstedelijkingsstrategie, het leggen van verbindingen met klimaat- en mobiliteitsopgaven, en het realiseren van leefbaarheidsvoorzieningen.
Doelstellingprogramma in 2024-2025
Voor het programma Vitale Kernen en Gezonde Buurten is een denkrichting geschreven naar aanleiding van een aantal ambtelijke en bestuurlijke bijeenkomsten. In deze denkrichting wordt er voor Vitale Kernen en Gezonde Buurten gestreefd naar een passende, duurzame en aantrekkelijke woonplek voor alle inwoners van Regio Zwolle. De uitwerking in een programmaplan staat voor het eerste kwartaal van 2024 op de agenda.
Passende woonplek:
- Meer en betaalbare woningen, beter passend bij de doelgroep
- Bestaande woonaanbod beter aangepast aan de behoefte in de regio
Duurzame woonplek:
- Wijken beter aangepast aan klimaatverandering
- Wijken beter aangepast aan de mobiliteitstransitie
- Betere bereikbaarheid van de kernen en voorzieningen
Aantrekkelijke woonplek
- Betere kwaliteit van de leefomgeving, passend bij de wensen van de doelgroep. Hier zit een koppeling met de Regio Deal-aanvraag.
Om bij te dragen aan bovenstaande doelen wordt de volgende strategie gehanteerd.
- Versterken van de huidige inzet op het bevorderen van de vitaliteit en regie houden op onze gezamenlijke opgave
- Vernieuwen van de aanpak door gemeente-overstijgende aanpak
- Versnellen op de opgave door extra capaciteit, expertise en richten op specifieke gebieden
Het programma van Vitale Kernen en Gezonde Buurten is nog in ontwikkeling. De verwachting is om in het eerste kwartaal voor 2024 het definitieve programmaplan voor te leggen aan de stuurgroep Ruimte.
Activiteiten 2024-2025
- Opstellen programmaplan Vitale Kernen en Gezonde buurten. Uit dit programmaplan volgen concrete activiteiten die inzet op het behouden en ontwikkelen van passende, duurzame en aantrekkelijke woonplekken inde hele regio.
Tijdens dit programma werken we op een unieke manier met alle gemeenten samen:
Gemeenten delen kennis en expertise, terwijl een gezamenlijke strategie wordt ontwikkeld voor een gunstige verdeling van voorzieningen tussen gemeenten, met het oog op sociale cohesie en welzijn. In verschillende samenstellingen van gemeenten wordt een gezamenlijke strategie ontwikkeld waarbij gemeenten van elkaar kunnen profiteren.
Samenwerkingen
Andere programma's binnen Ruimtelijke ontwikkeling
Port of Zwolle
Landelijk gebied
Regionale sponsstrategie
Karakteristieke stationsomgevingen
Feiten en cijfers
Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van het project?
Dan kan je terecht bij:
Programmamanager
-