Op 6 maart 2025 vond de Regio Zwolle Dag plaats in Steenwijk, een dag waarop partners, bestuurders en ondernemers samenkwamen om de regio te versterken en vooruit te kijken naar de toekomst. De dag stond in het teken van samenwerking, innovatie en de kracht van kennisdeling.
De dag begon met een warm welkom van Nynke de Jong en een krachtige opening door burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland, die de aanwezigen welkom heette en het belang van samenwerking voor de toekomst van de regio onderstreepte. Dit thema werd versterkt door de toespraak van Peter Snijders, voorzitter van Regio Zwolle, die benadrukte dat samenwerking in de regio essentieel is om de grote uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden. Als NOVEX-gebied biedt Regio Zwolle oplossingen voor nationale vraagstukken zoals woningbouw, klimaatadaptatie en de energietransitie. Hierna nam Wouter Veldhuis, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving benadrukte dat de 22e eeuw nú begint en dat we dringend moeten overstappen van een economie gericht op welvaart naar een economie van welzijn. Hij stelde dat de kwaliteit van onze leefomgeving een cruciale economische factor wordt in deze nieuwe benadering. Veldhuis riep op om verder vooruit te kijken dan gebruikelijk, en van daaruit terug te redeneren wat we nú wel én juist níet moeten doen. De regionale schaal werd gepresenteerd als het ideale niveau voor samenhangende ruimtelijke keuzes, in afwezigheid van landelijke sturing.
Na de plenaire presentaties gingen de deelnemers de regio in voor werkbezoeken aan verschillende organisaties in de gemeente Steenwijkerland, waar innovatieve projecten en samenwerkingsverbanden in de praktijk werden gepresenteerd.
Werkbezoek bij Agrifac
De deelnemers kregen de kans om Agrifac te bezoeken, een bedrijf dat zich richt op duurzaamheid en innovatie in de landbouw. Agrifac ontwikkelt zelfrijdende veldspuiten met geavanceerde cameratechnologie, waarmee gewasbescherming efficiënter en duurzamer wordt uitgevoerd. Agrifac biedt een geweldig inkijk in hoe technologische vooruitgang kan bijdragen aan duurzamere landbouw.
Bezoek aan het station en de Regionale Praktijk Academie
Een andere groep bezocht het vernieuwde station van Steenwijk, dat dient als regionaal mobiliteitshub. Het station heeft een metamorfose gekregen en is tegelijkertijd verduurzaamd. Dankzij de elektrische deelfietsen kunnen bezoekers eenvoudig de hotspots van Steenwijkerland bezoeken, zoals Giethoorn en Nationaal Park De Weerribbe-Wieden. Eenmaal terug op een mobiliteitshub, laden de fietsen op dankzij zonnepanelen voor de volgende rit door Steenwijkerland.
Daarna bezocht de groep de Regionale Praktijk Academie, een opleidingscentrum dat de samenwerking tussen onderwijs en bedrijven versterkt. Op het station van Steenwijk werken bedrijven en studenten momenteel samen aan een groot bouwproject. De samenwerking vanuit de Regionale Praktijk Academie biedt zowel het onderwijs als bedrijven kansen voor regionale economische groei en duurzame werkgelegenheid, wat elders in de regio én in andere sectoren ook toegepast kan worden.
Werkbezoek aan de Johannes Postkazerne
Ook werd de Johannes Postkazerne in Havelte bezocht, waar de gezamenlijke samenwerking tussen Defensie en regionale partijen centraal stond. De geplande revitalisatie van de kazerne, met de focus op energie-efficiëntie en verduurzaming, is een goed voorbeeld van de toekomstige regio-aanpak waarin veiligheid, duurzaamheid en economische kansen centraal staan.
Werkbezoek Businessclub en gemeente Steenwijkerland
Vol enthousiasme vertelt de Business Club Steenwijkerland wat zij betekenen voor ondernemers en hoe de samenwerking met de gemeente is vormgegeven. Steenwijkerland is een echte ondernemersgemeente met een grote recreatiesector, agrarische bedrijven en maakindustrie. Accountmanagers van de Business Club en gemeente werken nauw met elkaar samen rond dienstverlening aan ondernemers. Of het nou gaat om een transparant inkoopregister voor lokale ondernemers, banenmarkten of informatie over ondernemerssubsidies: de Business Club Steenwijkerland vangt signalen op en gaat vervolgens voor haar ondernemers aan de slag.
Wat zijn dan succesfactoren? Dat zit in wederzijds vertrouwen, maar ook in het maken van goede prestatieafspraken waar een financiële bijdrage tegenover staat. Ook een goed bestuur van de Business Club helpt. Kleine en grote succesverhalen zijn er genoeg en met trots wordt ook verteld dat inmiddels diverse andere gemeenten delen van de aanpak kopiëren en leren van de ervaringen in Steenwijkerland.
Bekijk de foto’s hier: Regio Zwolle Dag Steenwijkerland
.jpg)